JL Fantasy

Game of Thrones - The Door s06e050

23 maj 2016

Mycket intressant bakgrundshistoria presenterades i veckans Game of Thrones avsnitt, till och med en del saker som inte presenterats i böckerna.

Kingsmoot - En kortare och mindre magisk variant än den Kingsmoot som böckerna beskriver. Jag tyckte de gick för fort fram här och jag var väldigt besviken på att de klippt bort det magiska drakhornet som Euron blåser i och vinner över The Ironborn på sin sida.

Faceless Men - Bakgrundshistorien till The Faceless Men presenterades snabbt. Även om böckerna går in i det mer i detalj så kändes det som att den här versionen av berättelsen var fullt tillräckligt.

Hodor - R.I.P. Näst bäst i avsnittet var att vi äntligen fick reda på hur Hodor fick sitt namn. Hold The Door. En av de mest känsliga aha-upplevelserna igenom hela serien. Det bekräftar också att Bran kan påverka saker som hänt i det förflutna. Jag hoppas dock att de inte kommer göra en grej av det. Tidsresande blir alltid bara en enda stor röra.

Children of the Forest - Men mest intressanta enligt mig, som jag tror kommer att få internet att explodera av nya teorier. The Children of the Forest skapade The White Walkers för 12000 år sedan för att slåss mot de första människorna. Tidigare har det antytts att R'hllor (The Lord of Light) har en nemesis och att de två är låsta i en evig strid. Men i det här avsnittet visade det sig att The Children skapade White Walkers. Vad innebär detta? Kanske finns det inte någon "Köldgud" över huvud taget, utan bara R'hllor. Om så är fallet - att det bara finns en gud och den styr över allt. Påverkar detta då hur serien kommer att fortsätta på något sätt? Påverkar det kanske också hur serien kommer att sluta? Är det också ett bevis för att The Many Faced God är densamma som R'hllor?


Game of Thrones - Book of the Stranger s06e040

16 maj 2016

Riktigt bra avsnitt igen. Mycket hände både i Castle Black, Kings Landing och i Essos. Det känns överlag som att den här säsongen rör sig framåt i en mycket snabbare takt än vad tidigare gjort.

Höjdpunkten i detta avsnitt var för mig när Lannisters och Tyrells gick samman mot deras gemensamma fiende, The Sparrows. Jag ser otroligt mycket fram emot att få se den striden. Frågan är bara hur mycket det kommer att kosta dem och vad de kommer att göra när striden är över? Jag tror att deras allians kommer att fortsätta även efter att The High Sparrow är besegrad. Deras makt kommer att växa ännu mer och Lannisters kommer att bli mer och mer brutala. Hitintills bara har fått se glimtar av vad Cercei, Jamie och The Queen of Thorns är kapabla till. Tillsammans kommer de nog bli huvudfienden mot Daenerys i kommande säsongerna innan de måste möta The White Walkers. 

Scenen med Daenerys i slutet var också riktigt bra. Det där eldtricket kommer aldrig att bli gammalt. Det är alltid lika skönt att se den hårda och beslutsamma Daenerys. Hela Vaes Dothrak handlingen gick betydligt snabbare än vad jag trodde att det skulle göra. Jag trodde att det skulle dröja minst några avsnitt till innan hon flydde eller tog kontroll över Hästfolket.

Utöver det så förbereder John och Sansa sig för krig och närmar sig Kingsmoot. Jag hoppas dock att de presenterar och bygger upp Aeron Greyjoy, a.k.a. Damphair, innan Kingsmoot och inte bara hoppa över honom som de gjort med så många andra bra sidokaraktärer i böckerna.


Game of Thrones - Oathbreaker s06e030

09 maj 2016

Avsnitt 3 kom ut idag och det var ett riktigt bra ett. Här är mina tankar kring avsnittet och vad jag tror kommer att följa. Spoilervarning.

Avsnitt 3 kom ut idag och det var ett riktigt bra ett. Här är mina tankar kring avsnittet och vad jag tror kommer att följa. Spoilervarning.

Kings Landing - Mycket build upp kring hur Lannisters kommer att avrätta alla deras fiender. Jamie är, till synes, 100% ond igen. Allt han tänker på är hämnd. Mest intressant med allt som hände i Kings Landing var hur kung Tommen verkade bli lite vän med The High Sparrow. Jag har en magkänsla som säger att Cercei kommer att vara den som dödar Tommen på något sätt. Hon är ändå övertygad om att Tommen kommer att dö förr eller senare enligt profetian som Maggy The Frog gav henne. Vad vore sjukare än att få se Cercei döda sitt eget barn för att han svikit henne/familjen. Hon blir på så sätt som sin pappa och har därmed fulländat Lannisters onda cykel.

Castle Black - John är återuppstådd. Förutom ärren på sin mage så verkar allt vara normalt igen.  Alla utom Davos och Tormund verkar vara övertygad att John är nån slags gud. Efter att ha avrättat de som dödat honom lämnar han Castle Black. "My watch has ended". Troligtvis för att hjälpa Sansa att ta tillbaka the north och rädda sin broder Rikon som nu "lite väl lägligt" är tillfångatagen av Ramsy. Vänta er flera avsnitt av att John, Davos och Sansa håller på att ragga allies för att slåss mot Boltons, Karstarks och Umbers.

Meereen - Tyrion är rolig. Jag gissar att han kommer släppa lös drakarna över deras fiender innan säsongen är slut.

Braavos - Arya fortsätter att bli hjärntvättad av The Faceless Ones. Hela hennes storyarc är fruktansvärt tråkig, även om detta var ett av de minst tråkiga avsnitten med Arya på länge. Kan de komma ifatt böckerna innan säsongen är slut?

Vaes Dothrak - Daenerys är i hästfolkets stad. Det gick snabbare än jag trodde. Hur lång tid kommer det ta innan hon kommer på ett sätt att ta sig där ifrån eller att bli räddad av Jora och Daario. 

Tower of Joy - En av de bästa stridsscenerna jag sett. Arthur Dayne är baddas. Får vi reda på att John är en Targaryen i nästa avsnitt?


Game of Thrones - s06e020

02 maj 2016

Jag är besviken på hur de gjorde det.

Jag tycker in att de lyfte fram Johns återupplivning tillräckligt mycket. Det gick för fort och kändes inte tillräckligt viktigt eller dramatiskt. I övrigt ett ganska långsamt och händelselöst avsnitt.


Game of Thrones - The Red Woman 0

25 april 2016

Riktigt bra första avsnitt av Game of Thrones idag, 4/5 i betyg. Avsnittet hette The Red Woman och tog vid direkt där förra säsongen slutade. Sammantaget kan man säga att det byggde upp karaktärerna och visade vilken riktning de kommer att ta i de kommande avsnitten.

Några höjdpunkter och vad jag tror att de kommer leda till:

  •  "We are going to take everything there is." - Kingslayer. Jamie och Cersei kommer att starta krig, troligtvis flera. I nästa avsnitt tror jag antingen att vi kommer att få se Myrcellas begravning eller att Jamie tar kommando över Lannisters armé.


  • Daenerys ska till Vaes Dothrak. Det kommer att bli spännande att äntligen få se deras "profeter" i deras huvudstad. Förbered er på massa nya profetior när hon väl möter änkorna.


  • The North-handlingen fortsätter precis som förutspått. Med undantag för The Red Woman-scenen, som var en överraskning. Striden mellan Jättarna och The Nights Watch, som man kan se i den andra trailern, kommer nog redan i nästa avsnitt. Jag läste nyligen att avsnitt fyra kommer att vara längre än alla andra avsnitt i den här säsongen. Kommer Melisandre att återuppväcka John redan då? Parallellt får vi då kanske också se Bran för första gången med sin nya Wierwoodkraft - då han får se hur Ned besegrar Arthur Dane och räddar lilla Jon. Mycket tyder på det eftersom de ger Melisandre en viktig slutscen i det här avsnittet. De bygger upp hennes karaktär för att hon ska göra något storslaget rätt snart.