JL Fantasy

Game of Thrones - s06e09 Battle of The Bastards0

21 juni 2016

Avsnitt nio var avsnittet som de senaste tre säsongerna byggt upp för. Riktigt episkt och vackert men dock lite förutsägbart. Än så länge har den här säsongen inte chockat i närheten av lika mycket som tidigare säsonger gjort. Detta trots att det är första gången som serien är om böckerna. Ironiskt.

Meereen - Vi fick se striden mellan The Masters och Dani redan i detta avsnitt och självklart blev det en enkel vinst för Daenerys. Jag tyckte ändå de skötte striden på ett bra sett, snygga effekter och bra dialog, det enda jag störde mig på var att Drakarna plötsligt var fria. Jag hade velat se när de släpptes lösa.

Vi fick även se hur en pakt slöts mellan Daenerys och Greyjoy. De skämtar till och med fram och tillbaka om hur hemska deras föräldrar var. Kanske är detta slutet för Theons och Ashas storyline? Jag tror inte att de två kommer att ha någon särskilt framstående roll i kommande säsonger.

Slutligen fick vi även en stor hint om vad som ska komma i nästa avsnitt. Tyrion nämner Wildfire. "Bränn inte städerna som din far försökte göra". Han skulle ha gett det rådet till sin syster istället. Även om Tyrion kändes ganska vek i förra veckans avsnitt så tog han igen det i detta. En stark medlare som tycks se igenom allt, som han ska vara. Mer av det tack.

Winterfell - The battle of the bastards. Detta kan vara det coolaste fantasystriden jag har sett. Den enda som jag kan komma på som skulle vara i närheten är inledningen i Gladiator. Musiken, effekterna, jätten, blodet, smutsen och kaoset. Allt var extremt snyggt gjort. Det måste ha kostat många miljoner att filma. Rickons död blev inte så dramatisk som de hade kunnat göra den. På sätt och vis känns det ganska skönt att han är borta, allt han har gjort igenom hela serien är att dra ner de andra Starks.

Allt avslutades med att vi fick se hur Sansa skickade Ramseys hundar på honom själv. Bra att de inte klippte bort den scenen som de gjort med så många andra "Dödsscener". Hon till och med log när hon såg på hur hundarna åt upp honom. Jämför den scenen med scenerna av henne i säsong ett. :)

The North är nu mer eller mindre återställt och allt är äntligen klart för att Daenerys ska kunna återvända till Westeros. Hon har sin arme, hon har sin fred och hon har sina skepp. Jag förväntar mig att nästa avsnitt kommer att nästan uteslutande handla om Kings Landing och att vi endast kommer att få se små korta sekvenser från de andra karaktärerna som ämnar att bygga upp för säsong 7. Jag hoppas att vi får någon twist dock som det inte hintat så mycket om. Davos dödar Melisandre, Littlefinger avslöjar någon ny diabolisk plan, Jamie dödar Freys ala Red Wedding style och tar det nyvunna området för sig själv eller Bran kanske lär sig något nytt om/av sina krafter.


Game of Thrones - No One s06e080

13 juni 2016

Avsnittet utan alla strider.

Bravos - Aryas handling i Bravos är över. Sammantaget har det varit säsongens största besvikelse. Hela Aryas karaktärsutveckling i Bravos har varit i stort sett obefintlig och i slutändan fick hon bara gå. Hoppas böckerna bygger upp detta bättre. Det hade kunnat vara okej om vi fått sett en cool avslutande strid mellan henne och The Waif, men istället klippte de bort hela striden. Jag hade gärna "lyssnat" på och sett små glimtar av en strid i mörkret med Needle. 

Riverrun - Hela Riverrun sekvensen känns helt onödigt. Jag antar att de tagit med det eftersom det befäster att Jamie är helt ond igen men det tyckte jag redan var tydligt. Med tanke på att de spenderat så mycket tid där förväntade jag mig ett coolare slut även om det är samma sätt som det sker på i böckerna. Nu kommer John behöva slåss utan hjälp av Tullys. Istället blir det nog Littlefinger som kommer att rädda Starks trupper i sista stunden från ett nederlag från Boltons större här. Sansa skrev ett hemligt brev i ett av de tidigare avsnitten och jag tror att det var till Littlefinger. 

Broderhood Without Banners - Clegane kommer gå med i gruppen. Intressant att se vad det kommer att leda till. Jag hade hoppats på en strid mellan bröderna Clegane men det ser det ut som att vi inte kommer att få. Dundarion nämner istället att de ska upp till The North för att göra något men inte vad. Hitta något som kan användas till att slåss mot the White Walkers? Rädda Bran? Förhoppningsvis är det inte för sent för Dundarion att hitta Lady Stoneheart och därmed få med den karaktären. En sista scen i säsongens sista avsnitt kanske där hon fiskas upp ur vattnet? Jag tror inte att de kommer att göra det, det har gått för lång tid sedan The red wedding, men man kan alltid hoppas.

Kings Landing - Cercei, sviken av sin egen son. Han förbjuder trial by combat och säger att hon istället ska dömas av sju präster. Spiken i kistan. Vad kommer hon att göra nu? Hela säsongen har byggt upp för att något fruktansvärt skulle hända i Kings Landing. Jag har hela tiden hoppats på att Lannisters och Tyrells trupper skulle drabba samman med folket som stöttar kyrkan men nu verkar det istället bli något helt annat. Jag tror att Cercei kommer att använda the Mad Kings Dragonfire förråd som han gömde undan innan Jamie högg honom i ryggen. Hon kommer jämna staden med marken snarare än att ge över den till sina fiender.

Avsnittets bästa scen var när Zombimountain slet ut ryggraden på prästen. Riktigt blodigt och snyggt gjort.

Tyrion - Vi fick inte heller någon slutgiltlig showdown mellan Tyrion och the masters. Istället kommer Daenerys tillbaka precis i rätt tid för att fixa Tyrions fel. Förutsägbart och tråkigt. Hade hoppats på att Tyrion skulle lösa problemen själv utan hennes "magiska" hjälp. Hoppas att böckerna gör detta annorlunda. Trösten blir att få se när de släpper lös drakarna från hålan och förintar alla masters i säsongens sista avsnitt.

Sammantaget gillade jag inte att vi hoppade över så många möjligheter till coola strider men jag tror att säsongens två sista avsnitt kommer att bli bra. John och Sansa besegrar Boltons i nästa avsnitt och Daenerys besegrar The Masters i sista avsnittet tillsammans med att Cercei förstör Kings Landing.


Game of Thrones - The Broken Man s06e070

09 juni 2016

Även om veckans avsnitt inte innehöll mycket action hände mycket.

North: John, Sansa och Davos håller på att samla på sig en här för att besegra Boltons. Flera intressanta tal här, bäst var Davos tal där han övertalar Lyanna (Badass) Mormond att gå med på deras sida. Deras tre olika personligheter verkar komplettera varandra väl och jag har inga tvivel på att Boltons kommer att drivas ut ur Winterfell innan säsongen är slut. 

The Hound: Sandor Clegane lever. Han räddades av en präst och lever nu ett enkelt liv.Det första jag tänkte när jag såg honom, helt läkt, var att han kommer att få slåss mot sin bror när kyrkan ställer Cercei inför rättvisa. Hela denna återpresentation av karaktären var väldigt välgjord men jag tyckte inte att det behövdes. Trots att The Hound är intressant så kunde han ha förblivit död. Det kommer bara att göra serien mer långsam, det kommer ta ytterligare fokus från Tyrion, Jon, Daenerys och de andra huvudkaraktärerna. 

Jamie: Blackfish och Jamie kommer att strida. Den enda jag tror skulle kunna stoppa ett anfall av Riverrun är Littlefinger men det tror jag inte att han kommer att göra. Det kommer att bli en stor strid som kan gå åt båda hållen men jag förutspår att Jamie kommer att vinna. Det skulle leda serien i ett mer intressant håll än om Lannisters skulle bli helt besegrade.

Reek: Theon övertalades av sin syster att försöka bli en man igen. Bra. Jag var ganska less på Reek efter tre säsonger av självömkan. Theon och Yara kommer att sluta en allians med Daenerys och på något sätt ta kontrollen över Eurons flotta för att sedan föra över Danerys till Westeros.

Arya: Avsnittets sämsta scen var när Arya blev knivhuggen. Allt kändes så dåligt upplagt. Arya kändes bara dum och när hon gick blödandes genom Bravos gator hoppades jag nästan att hon skulle dö, men det kommer hon självklart inte att göra. Tvärt om dramatiken i förra säsongen när John blev knivhuggen.


Game of Thrones - Blood of my Blood s06e060

30 maj 2016

Blood of my Blood var det sämsta avsnittet i denna säsong än så länge. Här kommer mina tankar om avsnitt 6.

Daenerys: Hennes tal från drakryggen kändes malplacerat. Jag får känslan av att det kommer att vara en episk scen i böckerna, att konflikten mellan Daenerys och hennes Khalasar kommer att vara komplicerat under en lång tid även efter att hon dödat alla Khal'sen. Och då kommer scenen med draken bekräfta hennes position inför dem. I det här avsnittet var scenen bara ditklämd för att efterlikna boken vilket den troligtvis inte lyckades med. I.o.m att uppbyggnaden, konflikten, inte fanns där blev hennes tal bara löjligt. 

Tommen: Jag hoppades verkligen att prästblod skulle flyta längs med Kings Landings gator i det här avsnittet. Gåshud uppstod när Jamie red upp för trappstegen mot septen. Men sedan förstördes allt av Tommen. Hatar jag honom mer än vad jag hatade Joffrey? Snart så. Förhoppningsvis kommer allt detta bara dra ut på konflikten dock. Prästblod kommer fortfarande flyta men inte förrän i slutet av säsongen.

Bran: Cold Hands är Benjin Stark. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Å ena sidan är det coolt, å andra sidan känns det lite för förutsägbart. Varför har han inte dykt upp tidigare, så som han gjort i böckerna, om han nu har jobbat med The Children hela tiden. Troligtvis för att de inte ville betala skådespelaren i de två tidigare säsongerna. Scenen kändes dock också diklämd. Det kommer troligtvis bli mycket bättre i böckerna.

Arya: Gud vad less jag är på hela hennes Bravos handling. Förhoppningsvis var det här det sista avsnittet som kändes helt och hållet förutsägbart med henne. Det ser ut som att hon inte kommer att bli en faceless iaf. Åtminstone inte helt och hållet. Hon kommer fly och ta sig tillbaka till Westeros, alternativt till Tyrion. Snälla låt hon tas sig till Tyrion med en hel hög av faceless efter sig. Hoppas.


Game of Thrones - The Door s06e050

23 maj 2016

Mycket intressant bakgrundshistoria presenterades i veckans Game of Thrones avsnitt, till och med en del saker som inte presenterats i böckerna.

Kingsmoot - En kortare och mindre magisk variant än den Kingsmoot som böckerna beskriver. Jag tyckte de gick för fort fram här och jag var väldigt besviken på att de klippt bort det magiska drakhornet som Euron blåser i och vinner över The Ironborn på sin sida.

Faceless Men - Bakgrundshistorien till The Faceless Men presenterades snabbt. Även om böckerna går in i det mer i detalj så kändes det som att den här versionen av berättelsen var fullt tillräckligt.

Hodor - R.I.P. Näst bäst i avsnittet var att vi äntligen fick reda på hur Hodor fick sitt namn. Hold The Door. En av de mest känsliga aha-upplevelserna igenom hela serien. Det bekräftar också att Bran kan påverka saker som hänt i det förflutna. Jag hoppas dock att de inte kommer göra en grej av det. Tidsresande blir alltid bara en enda stor röra.

Children of the Forest - Men mest intressanta enligt mig, som jag tror kommer att få internet att explodera av nya teorier. The Children of the Forest skapade The White Walkers för 12000 år sedan för att slåss mot de första människorna. Tidigare har det antytts att R'hllor (The Lord of Light) har en nemesis och att de två är låsta i en evig strid. Men i det här avsnittet visade det sig att The Children skapade White Walkers. Vad innebär detta? Kanske finns det inte någon "Köldgud" över huvud taget, utan bara R'hllor. Om så är fallet - att det bara finns en gud och den styr över allt. Påverkar detta då hur serien kommer att fortsätta på något sätt? Påverkar det kanske också hur serien kommer att sluta? Är det också ett bevis för att The Many Faced God är densamma som R'hllor?