JL Fantasy

Game of Thrones - s06e10 The Winds of Winter0

30 juni 2016

Säsong sex avslutades med kanske det bästa Game of Thronesavsnittet någonsin.

Kings Landing - Så många bra saker som hände i Kings Landing att jag inte kan ta upp allt men här är mina favoriter.

Redan i början av avsnittet fick jag gåshud. En smakfull inledning där Cercei tittar ner på Septen medan alla gör sig redo för Loras och hennes rättegång. Ingen sade någonting under en lång tid utan, musiken fick sätta stämningen. Väldigt vackert och smart gjort. Det byggde upp nervositeten, även för oss som anade vad som skulle hända.

Jag trodde inte att Cercei skulle utplåna alla sina fiender på en och samma gång. Margaery är död! Även om hon alltid varit en bikaraktär till Cercei, trodde jag inte att de skulle döda av henne. Äntligen lite överraskning i denna säsong. När The High Sparrow överväldes av Wildfire tänkte jag bara en sak - äntligen, har längtat efter det i två säsonger, kanske ännu mer än vad jag längtade efter Joffreys död.

En detalj som många kanske inte tänkte på var den korta scenen när Wildfire släpptes lös nere i källaren och vi fick se hur den gröna elden spreds ut över tunnorna, det är exakt samma scen som Bran fick i sin första vision. Bran kan alltså inte bara resa tillbaka i tiden, han kan även se framtiden.

Scenen då Qyburn beordrar barnen att döda Pycelle var också väldigt bra gjort. Massa små barn som styckmördar en gammal man. Kan inte komma på att jag sett någon råare scen än den, någonsin.

Tommen tar livet på sig genom att hoppa från ett fönster. Väldigt symboliskt och likt hur Jamie nästan dödade Bran. Cercei verkade inte ens särskilt ledsen när hon såg hans kropp, som om att hon förväntat sig att detta ska hända under en lång tid.

Det hela avslutas med att Cercei krönts till drottning med Qyburn och Zombimountain stående bredvid sig. Alla i publiken ser ut som dystra slavar. Jag kommer direkt att tänka på Lord Ruler i Mistbornserien när jag ser henne. Hon kan vara den bästa skurken som någonsin gjorts. Någon som har något förslag på en bättre skurk än Cercei Lannister i någon serie/bok? Hennes uppbyggnad till att bli just det här har varit så lång men ändå så naturlig. Nu då alla hennes barn är döda kommer hon inte bry sig om någonting annat än sin egen makt, det är det enda hon har kvar.

Meereen - Daenerys utser Tyrion till sin Hand of the Queen. Det känns som att jag väntat i sex säsonger på att Tyrion ska få sitt erkännande och äntligen kom det. För mig var detta avsnittets mest känslosamma scen.

Varys visar sina teleporterskills igen. Först i Dorn och raggar en allians med Sandsnakes och The Queen of Thorns, sedan bara någon minut senare tillbaka hos Daenerys och åker med i hennes massiva invasionshär. Jag tror att producenterna är väldigt medveten om alla dessa tidsluckor men de bryr sig inte. Det hade varit väldigt enkelt för dem att helt enkelt inte ha med Varys på båten men för dem är det viktigare att skapa coola scener snarare än att skapa trovärdiga scener. Jag hade nog hellre föredragit trovärdiga.

Old Town - Jämförelsevis med FlashVarys så tog det Sam en hel säsong för att åka över Westeros. Den snyggaste detaljen med Old Town tyckte jag var alla fastkedjade böcker.

The Twins - Avsnittets bästa citat: "I cant go killing my son-by-law, it wouldn't be right. Give the family a bad name". Efter att Jamie och Walder Fray firat deras vinst sitter Walder själv kvar på festen och äter paj. Plötsligt dyker Arya upp, drar av sig ett ansikte och dräper Walder med en kniv till halsen. Jag förstod att Arya skull börja bocka av personer på sin lista men jag trodde inte att det skulle ske så här fort eller så här brutalt. Hon matar honom hans söner först... Vad är det meningen att jag ska känna här? Ska jag jubla eller ska jag börja hata Arya nu? Jag lutar mer åt det senare. Jag tycker inte om den här versionen av Arya som verkar vara hur rå som helst. Hon verkar delvis ha tagit över Lady Stonehearts roll i sitt överdrivna hat mot Freys och Lannisters. Och sedan när lärde hon sig att byta ansikten? Snodde hon några masker från Meereen och har lärt sig att använda dem på egen hand? Är det något jag missat eller är det här ett enormt hål i handlingen?

Winterfell - John blir krönt King of The North, trots att det egentligen var Sansa som fixade segern. Mycket tack vare ännu ett badasstal av Lady Mormond. Hon börjar bli min nya favoritkaraktär i serien. Överlag gillar jag den här utvecklingen. Vi rör oss framåt men det finns fortfarande konflikter inom gruppen. Jag lovar att Littlefinger kommer att sitta på det slutgiltiga beslutet om vem som kommer gifta sig med Dani på något sätt. Han har fortfarande en stor plan som han inte har förklarat, större än han och Sansa på tronen.

Sammantaget

Fantastiskt avsnitt på alla sätt och vis. Det innehöll massa död och till och med en del överraskningar. R.i.p Margaery Tyrell, Mance Tyrell, Tommen, The High Sparrow och Freys. Enligt skaparna själv är det bara 13-15 avsnitt kvar av serien, fördelat över två säsonger. Ändå är det mycket kvar som måste redas ut.

- Vem ska gifta sig med Dani? Blir det det mest uppenbara, John, eller kommer de överraska oss?

- Vilka ska bli Danis "värdiga motståndare" i väntan på the White Walkers? Lannisters känns inte riktigt tillräckligt för att vara ett stort problem för Dani. Jag hoppas att Euron tar fram sitt magiska drakhorn och slår ihop sig med Cercei så att Dani får en del problem. Kanske kommer någon av drakarna att dö.

- Vad kommer Littlefinger göra? Han karaktär är för slug för att bara luta sig tillbaka och inte göra något. Förvänta er fler backstabs.

- Kommer White walkers äntligen att attackera och på vilket sätt?

- Vad kommer Jamie att göra? Det är ironiskt att Cercei nu har gjort det som Jamie förhindrade The Mad King från att göra. Sedan dog Jamies son på samma sätt som Jamie puttade Bran från ett fönster i säsong ett. Jag tror inte att han kommer att acceptera det Cercei har gjort även om alla deras gamla fiender nu är besegrade. Kanske kommer hans karaktär svänga igen och bli mer god. Han är som en moralisk jojo.


Game of Thrones - s06e09 Battle of The Bastards0

21 juni 2016

Avsnitt nio var avsnittet som de senaste tre säsongerna byggt upp för. Riktigt episkt och vackert men dock lite förutsägbart. Än så länge har den här säsongen inte chockat i närheten av lika mycket som tidigare säsonger gjort. Detta trots att det är första gången som serien är om böckerna. Ironiskt.

Meereen - Vi fick se striden mellan The Masters och Dani redan i detta avsnitt och självklart blev det en enkel vinst för Daenerys. Jag tyckte ändå de skötte striden på ett bra sett, snygga effekter och bra dialog, det enda jag störde mig på var att Drakarna plötsligt var fria. Jag hade velat se när de släpptes lösa.

Vi fick även se hur en pakt slöts mellan Daenerys och Greyjoy. De skämtar till och med fram och tillbaka om hur hemska deras föräldrar var. Kanske är detta slutet för Theons och Ashas storyline? Jag tror inte att de två kommer att ha någon särskilt framstående roll i kommande säsonger.

Slutligen fick vi även en stor hint om vad som ska komma i nästa avsnitt. Tyrion nämner Wildfire. "Bränn inte städerna som din far försökte göra". Han skulle ha gett det rådet till sin syster istället. Även om Tyrion kändes ganska vek i förra veckans avsnitt så tog han igen det i detta. En stark medlare som tycks se igenom allt, som han ska vara. Mer av det tack.

Winterfell - The battle of the bastards. Detta kan vara det coolaste fantasystriden jag har sett. Den enda som jag kan komma på som skulle vara i närheten är inledningen i Gladiator. Musiken, effekterna, jätten, blodet, smutsen och kaoset. Allt var extremt snyggt gjort. Det måste ha kostat många miljoner att filma. Rickons död blev inte så dramatisk som de hade kunnat göra den. På sätt och vis känns det ganska skönt att han är borta, allt han har gjort igenom hela serien är att dra ner de andra Starks.

Allt avslutades med att vi fick se hur Sansa skickade Ramseys hundar på honom själv. Bra att de inte klippte bort den scenen som de gjort med så många andra "Dödsscener". Hon till och med log när hon såg på hur hundarna åt upp honom. Jämför den scenen med scenerna av henne i säsong ett. :)

The North är nu mer eller mindre återställt och allt är äntligen klart för att Daenerys ska kunna återvända till Westeros. Hon har sin arme, hon har sin fred och hon har sina skepp. Jag förväntar mig att nästa avsnitt kommer att nästan uteslutande handla om Kings Landing och att vi endast kommer att få se små korta sekvenser från de andra karaktärerna som ämnar att bygga upp för säsong 7. Jag hoppas att vi får någon twist dock som det inte hintat så mycket om. Davos dödar Melisandre, Littlefinger avslöjar någon ny diabolisk plan, Jamie dödar Freys ala Red Wedding style och tar det nyvunna området för sig själv eller Bran kanske lär sig något nytt om/av sina krafter.


Game of Thrones - No One s06e080

13 juni 2016

Avsnittet utan alla strider.

Bravos - Aryas handling i Bravos är över. Sammantaget har det varit säsongens största besvikelse. Hela Aryas karaktärsutveckling i Bravos har varit i stort sett obefintlig och i slutändan fick hon bara gå. Hoppas böckerna bygger upp detta bättre. Det hade kunnat vara okej om vi fått sett en cool avslutande strid mellan henne och The Waif, men istället klippte de bort hela striden. Jag hade gärna "lyssnat" på och sett små glimtar av en strid i mörkret med Needle. 

Riverrun - Hela Riverrun sekvensen känns helt onödigt. Jag antar att de tagit med det eftersom det befäster att Jamie är helt ond igen men det tyckte jag redan var tydligt. Med tanke på att de spenderat så mycket tid där förväntade jag mig ett coolare slut även om det är samma sätt som det sker på i böckerna. Nu kommer John behöva slåss utan hjälp av Tullys. Istället blir det nog Littlefinger som kommer att rädda Starks trupper i sista stunden från ett nederlag från Boltons större här. Sansa skrev ett hemligt brev i ett av de tidigare avsnitten och jag tror att det var till Littlefinger. 

Broderhood Without Banners - Clegane kommer gå med i gruppen. Intressant att se vad det kommer att leda till. Jag hade hoppats på en strid mellan bröderna Clegane men det ser det ut som att vi inte kommer att få. Dundarion nämner istället att de ska upp till The North för att göra något men inte vad. Hitta något som kan användas till att slåss mot the White Walkers? Rädda Bran? Förhoppningsvis är det inte för sent för Dundarion att hitta Lady Stoneheart och därmed få med den karaktären. En sista scen i säsongens sista avsnitt kanske där hon fiskas upp ur vattnet? Jag tror inte att de kommer att göra det, det har gått för lång tid sedan The red wedding, men man kan alltid hoppas.

Kings Landing - Cercei, sviken av sin egen son. Han förbjuder trial by combat och säger att hon istället ska dömas av sju präster. Spiken i kistan. Vad kommer hon att göra nu? Hela säsongen har byggt upp för att något fruktansvärt skulle hända i Kings Landing. Jag har hela tiden hoppats på att Lannisters och Tyrells trupper skulle drabba samman med folket som stöttar kyrkan men nu verkar det istället bli något helt annat. Jag tror att Cercei kommer att använda the Mad Kings Dragonfire förråd som han gömde undan innan Jamie högg honom i ryggen. Hon kommer jämna staden med marken snarare än att ge över den till sina fiender.

Avsnittets bästa scen var när Zombimountain slet ut ryggraden på prästen. Riktigt blodigt och snyggt gjort.

Tyrion - Vi fick inte heller någon slutgiltlig showdown mellan Tyrion och the masters. Istället kommer Daenerys tillbaka precis i rätt tid för att fixa Tyrions fel. Förutsägbart och tråkigt. Hade hoppats på att Tyrion skulle lösa problemen själv utan hennes "magiska" hjälp. Hoppas att böckerna gör detta annorlunda. Trösten blir att få se när de släpper lös drakarna från hålan och förintar alla masters i säsongens sista avsnitt.

Sammantaget gillade jag inte att vi hoppade över så många möjligheter till coola strider men jag tror att säsongens två sista avsnitt kommer att bli bra. John och Sansa besegrar Boltons i nästa avsnitt och Daenerys besegrar The Masters i sista avsnittet tillsammans med att Cercei förstör Kings Landing.


Game of Thrones - The Broken Man s06e070

09 juni 2016

Även om veckans avsnitt inte innehöll mycket action hände mycket.

North: John, Sansa och Davos håller på att samla på sig en här för att besegra Boltons. Flera intressanta tal här, bäst var Davos tal där han övertalar Lyanna (Badass) Mormond att gå med på deras sida. Deras tre olika personligheter verkar komplettera varandra väl och jag har inga tvivel på att Boltons kommer att drivas ut ur Winterfell innan säsongen är slut. 

The Hound: Sandor Clegane lever. Han räddades av en präst och lever nu ett enkelt liv.Det första jag tänkte när jag såg honom, helt läkt, var att han kommer att få slåss mot sin bror när kyrkan ställer Cercei inför rättvisa. Hela denna återpresentation av karaktären var väldigt välgjord men jag tyckte inte att det behövdes. Trots att The Hound är intressant så kunde han ha förblivit död. Det kommer bara att göra serien mer långsam, det kommer ta ytterligare fokus från Tyrion, Jon, Daenerys och de andra huvudkaraktärerna. 

Jamie: Blackfish och Jamie kommer att strida. Den enda jag tror skulle kunna stoppa ett anfall av Riverrun är Littlefinger men det tror jag inte att han kommer att göra. Det kommer att bli en stor strid som kan gå åt båda hållen men jag förutspår att Jamie kommer att vinna. Det skulle leda serien i ett mer intressant håll än om Lannisters skulle bli helt besegrade.

Reek: Theon övertalades av sin syster att försöka bli en man igen. Bra. Jag var ganska less på Reek efter tre säsonger av självömkan. Theon och Yara kommer att sluta en allians med Daenerys och på något sätt ta kontrollen över Eurons flotta för att sedan föra över Danerys till Westeros.

Arya: Avsnittets sämsta scen var när Arya blev knivhuggen. Allt kändes så dåligt upplagt. Arya kändes bara dum och när hon gick blödandes genom Bravos gator hoppades jag nästan att hon skulle dö, men det kommer hon självklart inte att göra. Tvärt om dramatiken i förra säsongen när John blev knivhuggen.


Game of Thrones - Blood of my Blood s06e060

30 maj 2016

Blood of my Blood var det sämsta avsnittet i denna säsong än så länge. Här kommer mina tankar om avsnitt 6.

Daenerys: Hennes tal från drakryggen kändes malplacerat. Jag får känslan av att det kommer att vara en episk scen i böckerna, att konflikten mellan Daenerys och hennes Khalasar kommer att vara komplicerat under en lång tid även efter att hon dödat alla Khal'sen. Och då kommer scenen med draken bekräfta hennes position inför dem. I det här avsnittet var scenen bara ditklämd för att efterlikna boken vilket den troligtvis inte lyckades med. I.o.m att uppbyggnaden, konflikten, inte fanns där blev hennes tal bara löjligt. 

Tommen: Jag hoppades verkligen att prästblod skulle flyta längs med Kings Landings gator i det här avsnittet. Gåshud uppstod när Jamie red upp för trappstegen mot septen. Men sedan förstördes allt av Tommen. Hatar jag honom mer än vad jag hatade Joffrey? Snart så. Förhoppningsvis kommer allt detta bara dra ut på konflikten dock. Prästblod kommer fortfarande flyta men inte förrän i slutet av säsongen.

Bran: Cold Hands är Benjin Stark. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Å ena sidan är det coolt, å andra sidan känns det lite för förutsägbart. Varför har han inte dykt upp tidigare, så som han gjort i böckerna, om han nu har jobbat med The Children hela tiden. Troligtvis för att de inte ville betala skådespelaren i de två tidigare säsongerna. Scenen kändes dock också diklämd. Det kommer troligtvis bli mycket bättre i böckerna.

Arya: Gud vad less jag är på hela hennes Bravos handling. Förhoppningsvis var det här det sista avsnittet som kändes helt och hållet förutsägbart med henne. Det ser ut som att hon inte kommer att bli en faceless iaf. Åtminstone inte helt och hållet. Hon kommer fly och ta sig tillbaka till Westeros, alternativt till Tyrion. Snälla låt hon tas sig till Tyrion med en hel hög av faceless efter sig. Hoppas.